A finomítatlan sheavaj sárgásfehér színű, jellegzetesen enyhén füstös illatú növényi zsiradék, amelyet a Közép-Afrikában élő karité fa terméséből, a shea dióból nyernek ki a ghánai asszonyok. A tradícionális, helyi kézi munka rendkívüli előnye, hogy a kinyert sheavajnak igen magas a vitamin-tartalma: A, E és F vitamin, valamint nem tartalmazza a kémiai kivonáshoz alkalmazott vegyszerek maradékait.
A sheavaj lényegében növényi eredetű zsírsavakból tevődik össze. Telített és telítetlen zsírsavak egyaránt előfordulnak benne, túlnyomó részben sztearinsav és az olajsav a domináns.
20 éves korában hozza első, nagy, szilvára emlékeztető, csonthéjas terméseit és akár 200 éven keresztül is terem. Ligetes-fás szavannákon elterjedt növény, ahol hatalmas példányai élnek. A karité fa egész évben terem, de általában évente csak egy-két alkalommal szüretelik. A növény gyümölcse a shea dió akár 60-70%-os zsírtartalommal rendelkezik. Az érett gyümölcsök belsejét összetörik, vagy apróra darálják és vízzel keverve tűz felett óvatosan melegítik. A dió-őrleményből kiolvadó zsiradék a víz felszínén összegyűlik. Az eredmény egy vajszerű, törtfehér színű, édeskés, kissé füstös illatú növényi zsiradék, a sheavaj. Az elkészült sheavaj színe, illata és pontos összetétele attól is függ, hogy a shea diót melyik évszakban és tájon szüretelték.
Adagolás: 10-100%